Led-spotit ja alasvalot

 

Mitä eroa on spotilla ja alasvalolla?

Spotiksi kutsutaan yleensä kapeamman valokeilan suunnattavia valaisimia, joilla voidaan tehdä myös kohdevalaisua.

Laajan avautumiskulman lamput sopivat erittäin hyvin yleisvaloksi siivous tai muihin hommiin, mutta valaisu on karun kalseahko. Spoteilla taas saadaan tunnelmaa paremmin ja tehokkaammat spotit tai riittävä määrä pienempiä soveltuu myös yleisvalaisuun.

Jos yleisvalaistus tehdään spoteilla, niin valo voidaan heijastaa epäsuorasti seinien kautta tai suunnata valaisemaan kirkkaammin lattiatasoa, jolloin seinille ei tule niin paljon valoa kuin laajan avautumiskulman lampuilla.


 

Alla olevassa kuvassa näkee hyvin mikä ero on seinän viereen asennetulla spotilla (38° kulma)

ja laajan avatumiskulman (90° kulma)    valolla, keskemmälle kattoa sijoitettuna.

Ensimmäisessä kuvassa valaistuksena led-paneeli LP46. Toisessa kuvassa valaistuksena 10W 4000K PX01 36° matalaprofiililinssillä.


spotti-alasvalo

 

Laajan kulman valoilla saa paremman työvalon esim. keittiöön sekä siivoukseen, mutta spottien kontrasti tekee valaistuksesta tyylikkäämmän.

Suunnattavat spotit sopii hyvin yleisvaloksi. Myös seinänvierustalle asennettavat tunnelma-valaisimet on hyvä olla suunnattavia ja himmennyksestäkään ei haittaa ole.

Tosin himmennintä ei ole pakko asentaa. Myös vinokattoihin saadaan paras ulkonäkö kun valaisin on suunnattava. Suuntauksella estetään häikäisyä, ja tietysti sillä että polttimo on syvälle valaisimen sisään rakennettu.

 

 


Helppo kolmen kohdan nyrkkisääntö hyvään ja vaihtelevaan valaistukseen:

1. kattoon keskeisesti aseteltuna esimerkiksi  led spotteja yleisvaloksi (voi olla myös laajan valon avautumiskulman valoja).

2. Seinien vierustalle spotteja eli ns iltavalo ja tehosteseinät.

3. Lisäksi kannattaa laittaa led nauhaa, esim RGBW nauhaa, kelvin säädettävää nauhaa tai yksivärinauhaa antamaan epäsuoraa valoa. Mitä useampi valoryhmä , sen vaihtelevampi valaistuksesta saadaan.


 

 

paluu

Palaa takaisin edelliselle sivulle